25 Kasım 2009 Çarşamba

Yapmacık Hareketler Bunlar


Düzenli okuyanlar genel üslubumu bilir. "Erkekler düşündüğünüz kadar tü-kaka değildir"'i anlatmaya çalıştım pek çok postumda..

Birbirine attığı çamurla prim yapmaya çalışan insanları oldu olası anlamaz Öküz.. Çalışmaz çünkü kafası öyle..

Ama...
Ama.... bir erkek grubu var ki... hakikaten pek canı sıkılıyor öküz'ün... Tiksindiğim, fena halde gıcık olduğum, yapmacık ve çıkarcı erkek insancıkları...

Biri demişti, "sen tam bir don juan'sın" diye.. pis pis gülümsemiştim; "ben nire, don juan nire" diye:) Anlamam öyle Don Juan'lıktan.. "tavlama sanatından"... kur yapmaktan... şekilsel ve çıkarcı inceliklerden.. Biri hayatındadır(my girl) yahut değildir.. sevişirsin, yahut sevişmezsin.. hepsi bu.. ak ile kara gibidir öküzland'de.

Sokaktaki x bir erkeğe yapmadığım hemen hiç bir inceliği(yol vermek, adam gibi kelimeler seçmek, anlayışlı olmak vb), "potansiyel meme" umuduyla bir kadına yapmam/yapmadım.. X bir erkeğe neyse(yani hiç bir çıkarım olmayan, rakip firmaya), üç aşağı beş yukarı kadınlara da o..

Misafir gelen kız arkadaşı kapıda "naber y.rram" diye karşılıyorum sanmayın.. o çok ayrı bir mevzu.. Karşınızda kadın varsa, elbette bir erkekle muhattap olur gibi yaklaşamazsınız olaya.
Yahut yanımdaki kadına kapıyı tutmuyorum gibi de anlaşılmasın. Kadın olduğu için tutmuyorum diyelim.. önde ben çıkmışsam; ali de olsa klodya şifır da olsa, kafa çok çok dağınık olmadığı varsaymıyla tutarım elbet kapıyı... Centilmeklikten öte, adam olmakla ilgili birşey diye düşünüyorum.

Geçenlerde Sokak Kedisi yazmış bloğunda.. toplu taşıma aracındaki boş yere oturmaya kalkan delikanlıyı uyarmış bir hanzomuz; "hoop bilader... ayakta kadın var" diye.. Pek severek okuduğum Sokak Kedisi de, "aferim.. bak ne ince hareket" demiş içinden..

Sebep? Ortamdaki kadınlara centilmenliğini gösterip, prim yapma umudu.. Hatta 3 kuruşluk o umut için, kalabalık içinde "bozulan" bir genç erkek...
Aynı adamın, 30mt ileride yere tükürdüğünü, "ne bakıyorsun" yahut "sellektör yaptım da yol vermedin" kavgası çıkarttığını bilmesem; tamam diyeceğim. bak eski İstanbul adamlarından... kibar, eğitimli... adam gibi adam... (ki vazgeçtim; onu dahi demem.. zira ortada "bozulan" bir genç var...)

Güldürmeyin beni.... Ciğerini bilirim bu eşşek adamların.. 40.000 farklı erkek bakışını 3sn'de birbirinden ayırd edebilirim..
Kibarmış.. centilmenmiş.... pehhh... kurtsunuz ulan... ne ötesi, ne berisi.. ucuz planlar yapan aç kurtlar.. başka hiç bir şey değil..

Ben tilki planları, yapmacık süreçleri beceremiyorum; ondan mıdır bu çekememzlik? ha bak bunu tartışırız.... Armudun şeklen iyisini sıklıkla bu tip insanlar yediği için kıskanıyor/çekemiyor da olabilirim; pek mümkün.. içten içe gıcık oluyorum, yeri geldi mi içimden sövüyorum.. sebebinin çok bir önemi var mı; bu da apayrı bir konu zaten.


Peki.. kadınlar yönünden bakalım bir de olaya.. Sokak Kedisi, "biz de biliyoruz o hareketlerin aslında sahte olduğunu. ama mevcut alternatifler içinde, göreceli olarak, o daha mantıklı gibi görünüyor.. zira diğerleri "hiç bilmezken", bu yapmacık da olsa 3-5 ince hareket biliyor" gibi bir bakış ile açıklamış olayı..

İyi de... bu bakışla nereye kadar, nasıl gidebilirsiniz ki? adam "veresiniz" yahut "onun olasınız" diye centilmenlik yapıyor.. evlendiniz... hevesler geçti... ya sonrası?

Ben söyleyeyim... sonrasında tu-kaka oluyor işte erekler... e siz prim verdiniz bu hanzoya vakti zamanında.. hiç mi günahınız yok yaratılan frankeştayn mevzunda?


Arabası arızalanan mini etekli kadına yardım eden bir insan evladı, aynı inceliği zor durumdaki x bir erkeğe de yapmadı mı? miğdeme kramplar giriyor işte o durumda(güvenlik falan mevzu değil burada. neyi kastetiğimi anladığınıza eminim)... Toplu taşıma aracına girerken omuz atarak sırasını aldığı genç erkeği, "ayakta bayan varghhh!!!" diye kalabalık içinde bozan bir erkek.... puffff... allah göstermesin... ben ki overdoze sakin bir adamım; ona rağmen başı belaya sokmak içten dahi değil....

(bu hanzoyla centilmen erkeğin ne alakası var demeyin.. herşeyi devletten beklemeyin; biraz düşünüp, bağlantıyı siz kurun... aynı şey çünkü.. çok çok ucuz...)

13 yorum:

Özgür dedi ki...

Vallahi helal olsun. Çok karşılaşmışlığım vardır böyle tiplerle. Ortamda kız varken nakıyorsun adama bildiğin beyefendi, yani kendini alamayıp sen bile yatarsın altına, ama aynı adamı bir de kızın olamdığı bir ortama götür bildiğin mal değneği. Küfürün alasını bilir. Ben hep sorarım işte o ortamda öylesin bu ortamda böylesin nesin kardeşim sen falan. Cevap hiç sapmaz, olum kızlara iki yağ çekecen, beyefendi gibi olacan sonra yatağa atıp siktiri basacan. Ki her seferinde de başarılı oluyorlar. Yağı balı satıyorlar yatağa atıyorlar sonra da siktiri basıyorlar. Ve inanın o kızlar da deli gibi bu adamların peşinden koşuyorlar. Seviyorum, çok beyefendi bilmem ne diyerekten.
Benim kızlardan aldığım tepki de şudur hep, iyi çocuksun, efendisim ama, kızlara karşıda erkek arkadaşlarınla olduğun gibisin.
Şunu söylüyorum, sırf kızlara yavşamadığım için benden hoşlanmayacaksa bir kız yolu açık olsun, gitsin kendine beyefendi görünümlü bir hanzo bulsun mutlu olsun...

penelope dedi ki...

nedense kibar olmak deyince hepinizde metbolizma su kaynatıyor.kızma sakın bana ama şunu söylemeliyim ,nerde kibar bi adam olsa hemen diğer erkek cenahında "ulen herif götürecek hatunu şimdi" düşüncesi ..ha neden peki bir erkek bi kadına yardım etse bu ya bacakları ya göğüsleri ya hasebiyle oluyor.yani senin yolda aracına bişi olsa ve ben yardım etsem hiç bi kadın "bak baaaaaakk.buldu adamı mahsuscuktan yardım ayaklarııı.niyeti beliii haspaya baak .." demez mesela.
ya da olayın diğer boyutu.sen haklısın diyelim - ve yüzde seksenyedi haklı olmalısın-abi nedir bu mağara psikoljısı..av peşindelik..kışlık birktirme telaşesi...en yakın arkadaşlarım hep erkek arkadaşlarımdır ama bu düz mantıklarını anlayamıyorum yine de..
yavşamayacam diye de fazla kasmamak gerek..bence tabii:)
yazı çok iyiydi..

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

kasmak?? öyle bir şey demedim ki. tam aksini anlataya çalışmıştım oysaki...

kibar erkek değil burada sözünü ettiğim. (kadınlar, ısrarla o erkekleri "kibar" kategorisine koymak istiyorsa da... yapacak bir şey yok)

söz konusu "kibarlık" yapmacıksa eğer, yalnızca "hedef kitledeki kadınlara yapılıyorsa", ard niyetliyse... kibarlık mıdır? bu mu yani istediğiniz şey?

aynı "yer verme" sahnesinde sakat bir genç erkek yahut 50 yaşında(hedef kitlede yer almayan) bir kadın söz konusu olsa... yine aynı mı davranacak erkek? bu mu yani?

"aracın arızalansa ve bir kadın yardım etse" demişsin.. kafam karıştı açıkçası.. pek mümkün bir şey olmadığı için durumu hayal etmekte zorlanıyorum.

bildiğim ve emin olduğum tek şey: olayın yalnızca çekememezlik yahut kıskançlıktan ibaret olmadığı.

hoşunuza gidebilir; saygı duyarım.. zira bilirim ki; ego dediğin şey pek pek enteresandır..

özet:
"bir erkek bi kadına yardım etse bu ya bacakları ya göğüsleri ya hasebiyle oluyor" demişsin..

aynı erkek, aynı yardımı hedef kitlesine girmeyen bir insana da yapıyorsa.... ne ala.... burada laf soktuğum, yapmayanlar işte.. siz farkında olun, yahut olmayın.. bahsettiğim oran %90'larda..

Eliza Doolittle dedi ki...

Ben yeni tanıyorum seni..Bu okuduğum ilk yazın diil ama ilk olsaydı da, tü-kaka olmayan adamlar bütününden çok uzak, genel duruşuna çok aykırı bulmazdım Öküz..Velhasıl çok güzel ayrımlamışsın...Dr Jeyykl Mr Hyde olmadan, oyle hissettigi icin centilmen olan erkek bunu show diye yapmıyosa zaten, "verdikten" sonra da aynı kalıyo, evlendikten sonra da..(tatlı kocam!) Ama aynen senin gibi, arkasından mehmet efendi de geliyosa kapı tutar, önden ben yürüyosam da depar atıp kapı kollarına yapışmaya filan çalışmaz..Gerçek duruşu showla bulanıklaştırmamak maksat..
Bi de "gelen misafire naber y..rram" Ahahahahahahaha ;)

Talisman dedi ki...

Vallahi kendini kibar, kadın ruj-hundan anlar diye prezente eden adamlarda korkarım. Bu fareyi labirente sokup ilk dönemeçte peyniri vermek gibi birşey, yani "kesin bi pislik var." Öyle biri yerine bana kapıyı "naaber y..raam" diye açanı yeğlerim doğrusu. Karnına bi dirsek çakar gülersin yani sonuçta. Ya da benim öküz bir cilveleşme anlayışım var, bilemiyorum. :)

Talisman dedi ki...

Kadın ruj-hu ne acaba? :))) Kadın ruhu demeye çalıştım.

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

Eliza & Talisman: Pek teşekkür ederim samimi yorumlarınız için.

Ama.. anlamadığım nokta şu: bu tip erkeklere felaket talep var; biliyorum/görüyorum çevremde.. Ötesinde, benzeri ucuz hakeretleri yapmadığım için burun kıvrılmışlığım var.. oradan biliyorum.

E sen komik buluyorsun, o yapmacık bulup dalga geçiyor..... Kim bu adamlara prim verenler yahu?

akp'ye kim oy verdi meselesine döndü bu.

cevabın şu olmasını umuyorum: "e senin blogunu okuyanlar da, 3 aşağı 5 yukarı hayata senin gibi bakanlardır. aykırı fikirlerin burada işi ne?"

Sokak Kedisi dedi ki...

Sevgili Öküz;

Konuya ne kadar öfkelendiğini fark ettiğimden beri bekliyordum senden böyle bir post :)

Şu yapmacık ve çıkarcı erkek insancıkları konusunda aynı bulantıya sahibiz. Israrla bu tip sahtekar insanları ( ki ben bu sınıfa giren Hatun kısmından da bulantı duymaktayım şiddetle) uzak tutmaya çalışsam dahi bir çatlaktan sızmayı başardıkları zamanlar da oluyor. Ancak benim şahsa teşhisi koymam ile tekmeyi basmam neredeyse aynı saniyeye denk geliyor. O kadar tahammülsüzüm bu içi boşluğa anlayacağın…

Benim o gün gördüğüm ve her ikimizi bu postta buluşturan Öküz’ün bu tiplerden bir farkı vardı; o da “ Ayakta kadın var” der ve diğer adamı engellerken bu duruşu kompliman olsun diye sergilemiyor olmasıydı. Bu tiplerin surat ifadesinde hep aynı şekil olur; bilirsin sen de. Yılık, sarsak bir yüzle taciz ederek bakarlar hesapta jest yaptıkları insana. “Ben yaptım!” edası olur her hallerinde. Ama bu Öküz o sırada ayakta duran kendi bacısıymış samimiyetiyle bariyer olmuştu öbür sığıra. Bende sempati oluşturan tek detay da buydu zaten. İşte o nedenle senin bu yazında bahsettiğin tiplerle ilişkilendirmek de pek içime sinmiyor benim Öküz'ü...

“Öküz ama ayakta bir bayan varken yayılıp oturmaması gerektiğini biliyor en azından” duygusu gülümsetmişti beni.

İstanbul’un eski halini özleyen, dışarıdan onca göç aldıktan sonraki halini hiç sevemeyen biri olarak en çok üzüldüğüm noktalardan biridir toplumun geldiği nokta. Bize çocukluğumuzdan beri öğretile gelmiş şehir kurallarını şehre sonradan gelenlere de öğretmek yerine onların hoyrat davranışlarına sessiz kalıp sadece uzaktan uzağa ayıplayarak bu gün toplum geneline yayılmış “Saygısız ve Kaba” kitleyi yaratmış olduğumuza inanırım çünkü. Bu bir şehir kültürüdür ve korunup muhafaza edilmediği zaman olacak yegane sonuç da budur maalesef.

İşte bu “Saygısız ve Kaba” kitleye dahil saydığım Öküz’ün gelişebileceğine ait minik bir ipucu oldu bana o sahne. Tüm ümidimi kaybettiğim cemiyet hayatı için zayıf da olsa bir şans hala vardır belki diye düşündürttü.

Umarım gerçekten vardır bir umut; küçücük bile olsa…

Sevgiler

penelope dedi ki...

öküüüüüüz.iyisin di mi? ordaaa mısııııın? ses veeerr..


-kurban bayramı ya..kesmediler umarım..kıhkıhkıh

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

Sokak Kedisi: bende, "ne zaman fark edecek de cevap yazacak bakalım" diye bekliyordum:P

Hala aynı fikirde değiliz ama:)
Büyük konuşmayayım tabi; o anda orada değildim.. tam olarak ne yaşandı bilmiyorum.

Ama... her halükarda ucuz, bencil ve saçma sapan bir hareket olduğunu tahmin ediyorum.

Şöyle bir düşünüyorum da.... ben yalnızca yaşlılara ve küçük çocuklara yer verirdim....
"Kadına yer vermek de ne ki!", diyesim var... dı..... yok yahu. ben de "bir koltuk boşaldığı zaman, ayakta yakın kadın varsa onun oturmasını beklerdim"...

Tamam vazgeçtim.. yer vermek hanzoca değil. sadece kalabalık içinde çocuğu bozması(düşünememiştir-hastadır-çok yorgundur vs .. kime ne?) ve samimiyetsizliği(biliçaltı çok başka planlarının olduğu. %99.99999) benim miğdemi bulandıran.

penelope: geçin siz dalganızı:)
kes(e)mediler tabi.. kaçtım ben;)

Aslısın dedi ki...

Tilki erkeklerden de tilki kadınlardan da hoşlanmıyorum. İnsan kapıdan geçerken arkasındakinin cinsiyetine göre kapı tutmaz. İnsan olsun, ciğerimi yesin herkes.
Akp'ye kim oy verdi meselesinden çok insanlar, benzer düşünceleri okuduklarında yorum yazmaya daha eğilimli oluyorlar. Ya da çok ters bir şey yazıldıysa yorum yapma dürtüsü oluşuyor. Arasını bazen sadece okuyor ve hımm deyip "sonraki blog" a geçiyorsun.
Ne saçmaladım ben şimdi :)

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

Cinsiyete göre kapı tutmak demeyelim de; potansiyel ödül için, yahut "çıkar" için kapı tutmak diyelim istersen..

Fikirlerini paylaşan herkese sonsuz sevgiler:)

MMO dedi ki...

Sana hak veriyorum Öküzcüğüm.
Bir de Serkan Altuniğne'ye çok güldüm ya. :))