4 Kasım 2009 Çarşamba

Evcil Hayvan Tüccarları

Sahibinden.com'daki hayvan ticareti yapanları boykot eden bir oluşumdan bahsetmek istiyorum sizlere.

Seneler önce boxer cinsi bir köpek sahiplenmek isterken karşılaşmıştım bu insanlarla. Carefour'un ampul/hırdavat vs satması gibi, kedi-köpek ve daha başka bilimum evcil/vahşi hayvanın ticaretini yapıp; binlerce doları havalarda uçuşturuyorlardı.. Üstelik benim araştırdığım zamanlarda, söz konusu hayvanların da önemli bir kısmı kaçak yolla yakalanıp/yurda sokulmuştu. (O sebepledir ki, adreslerini sıklıkla gizli tutuyor; sizi sorgulamadan pet shoplarına kabul etmiyorlardı)

Şahsen, ticari amaçla hayvan satışının ahlaksızlık olduğunu düşünüyorum. Hele hele bunu veterinerler yaptı mı, iyice yoldan çıkıyorum. (özel izinler ile hayvanat bahçelerine yapılan veya besicilik/gıda vb doğal amaçlarla yapılanlar hariç)

Sahibi olduğu kedi köpek yavrulayınca gözünde dolar işaretleri beliren yüzlerce insan var bu memlekette yahu.



Şu fotoğraftaki ilana dikkatli bakın lütfen.
Yerli üretim, toplu satış, Türkiye'nin her yerine kargo ile teslim.. bu ne lan?
Ben kedi yavrularımı verirken üzerine para vermeye razıydım; değil ticaretini yapmak.

Bütün gününü o tertemiz hayvancıklarla geçiren, onları aslında en iyi anlaması gereken bir veteriner hekim, nasıl bu tip bir ticareti düşünebilir; aklım almıyor..
Veterinerler-petshoplar az para kazanıyormuş falan da umrumda değil. Az kazanmak ahlaksızlığa bahane olmamalı.

Millet "her sabah kapının önüne bir tas su koymaktan", "sokaktaki yalnız kedi-köpekleri görünce salya sümük ağlamaktan" bahsediyor... Asıl onlara merhamet etmesi gerekenlerin yaptığına bakın.. Nerede kaldı kaza geçiren bir sokak kedisini alıp, gönülden tedavi etmek..

Elbet sözüm bütün veterinerlere, bütün petshoplara değil.. Tonla işini doğru yapan insan olduğundan hiç şüphem yok.

Ama... bu durum, bizi hayvan ticareti yapan insanları protesto etmekten de geri koymamalı. Buyrunuz adres: http://sahibindencomboykot.blogspot.com/

Not: Ben de köpeğimi(artık hiç bir evcil hayvanım yok, malesef) vakti zamanında bir veterinerden parayla satın almıştım. Ama, benim durumumda en azınan muhattap veteriner değil, bir başkasıydı.. +100/150tl gibi hani temel aşılarının(masraflarının) maliyetine almıştım..

10 yorum:

Kaka Kuka dedi ki...

Yerli üretim, toplu satış, Türkiye'nin her yerine kargo ile teslim.. Pancar satarken de ceket satarken de hep aynı cümleler kuruluyor.. Ayrıca neye karşı olduğunu da anlamadım ..

Özgür dedi ki...

İnsana ne kadar değer veriyoruz ki hayvana verelim. Adam 71 yaşındaki Halis ağaya 17 yaşındaki kızını sattı 5000 dolar karşılığında. Bu zihniyetteki insan köpeğini mi satmayacak?

Aslında her şeyin başı eğitim. Üniversite mezunu olarak eğitimli olunmuyor. Okumuş cahil daha beterdir. Biz insanlarımızı eğitirsek zaten gerisi çorap söküğü gibi gelir.
Hee bu işsizlikte insan ne kadar eğitilir ondan da şüpheliyim.
İnsanın eğitilmesi için önce karnının doyması lazım, iş sahibi olursa karnı doyar.
Karnını doyurabilen insana da Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar yediriyorlar gerçi.

Hayvan haklarından lafı döndürüp nasıl GDO'ya getirdin diyecek olursanız da inanın bende bilmiyorum. :D

Ama sonuç itibarıyla biz insana değer vermeyi öğrenirsek hayvanlara da değer vermeyi öğreniriz. Bir de şu hayvan haklarının savunan bazı insanlar var. Farketmişsinizdir, üzerinde "kürk" mantolarla gelip hayvan haklarından bahsederler. Nerede kaldı onun inandırıcılığı?

Üzerindeki kürk hayvan derisinden yapılmıyor mu?

Aslısın dedi ki...

Sana sonuna kadar katılıyorum. O pet shop'ların önünde duruken ağlayasım geliyor. Nasıl satılır bir hayvan ya? İnanamıyorum insanların para verip, şekli güzel diye oradan elbise alır gibi kedi-köpek almasına.
B.k yesin hepsi!

Mademoiselle Coco dedi ki...

Yaşa Öküz! Kralsın... Bir canlının satılma fikrine tamamen karşı olsam da; diğer yandan bir pet shoptan alınan herhangi bir hayvan günün sonunda en azından ilgi alakaya, bir yuvaya, sevgiye sahip olmuş oluyor alt altta üst üste yattığı kafesren kurtulup..

Nesobaby dedi ki...

Daha önce ben de bir yazımda yazmıştım petshoptan aldığım kedimle ilgili pişmanlığımı . Bir hayvanla dost olunca daha bilinçli yaklaşıyorsun olaylara. Ama haşırneşir olmayanlar maalesef bu tuzaklara düşüyor. Gerçi mademoiselle'in dediği gibi Karamel'i o petshoptan ben almasan muhtemelen kuyruğu olmayacaktı kopacaktı. Bir de öyle kötü davranıyorlar. Facebook'ta üyesi olduğum Sahip çıkalım / let's adopt diye bir grup var internet sitesi de var. Belki bu durumu o gruba iletirsek kendisi networkü geniş bir abi, bu adamları bir şekilde rezil edebilir. HAa ne işe yarar önüne geçmez belki ama belki o adamın varsa yüzünün kızarmasına neden olur. Şu fotoğraftaki yavruları görünce diyorum ki resmen poz verdirmiş zavallılar nasıl bakıyor? ne yapıyor bu hıyar bize der gibi . Resmen yavrusunu satmak için hayvanlarını çiftleştiriyor pislik! hem de veteriner pislik! Bu dünyanın çivisi çıkmış. İnsanlar kendilerini dünyada tek sanıyorlar. Birbirimize bile saygımız yokken diğer canlılara saygı gösterilmesini beklemek boşa. Uzun yazdım ama söz konusu bu sevimli dostlar olunca kendimi tutamıyorum çok sinirleniyorum :)) sevgiler..

La Santa Roja dedi ki...

Herkes yazmalı bu konuyu bloğunda, insanlar ilk bakışta "elbet satılacak" diye yaklaşsa da kullanılan ifadelerin altında yatan yaklaşımı farkettiklerinde tepkiye ortak olacaklardır. Benim kedilerimden biri sokaktan, diğeri de onu oyuncak niyetine petshoptan alıp hasta eden, ölüm döşeğine kadar getiren o.ç. eski sahibinden alındı. Sokak kedileri daha sahibine bağlı, cana yakın ve dirençli oluyorlar bunu unutmasın kedi sahiplenmeyi düşünenler. Benim kızım rahim kanseri çıktı mesela ırsi imiş :(
Boykotla ilgili benim yazım da burada : http://www.lasantaroja.com/2009/07/sahibindencoma-boykot.html

öykü dedi ki...

Yıllar onceydı
ben cok fazla kedı ıstedıgım ıcın beyaz bı chıncılla kedı hedıye geldı bana

henuz dogmus
kartopu gıbı bembeyaz uzun tuyler
masmavı ama kocamann gozler

hayatımda bu kadar hguzel bısey gordugumu hatırlamıyorum


ama
ne yedı ne ıctı
gozlerının cevresı kıpkırmızıydı geldıgınde
hasatymıs
tam 4 gun yasadı
veterınere goturduugumde
onların yurt dısından cok kotu sartlarda kucucuk kutular ıcınde ust uste getırıldıklerını ac susuz bırakıldıklarını vs vs cok ıcımı acıtan bı cok sey soyledı


onu hıc unutamadım

ve
ben avm lerdekı hayvan tıcaretı yapan veya dısarda hayvan tıcaretı yapan tum sırketlere karsıyım


o guzelım canlıları ac sussuz
gun boyu o yakıcı ısıkların altında

kucucuk kafeslee esır ettıklerı

ve hayvan degerını bılmeyen
sadece a cocugum kopek ıstedı dıye ordan oyuncak alır gıbı alıp 3 gun sonra

hayvancagızı sokakta bırakanlara sattıkları ıcınde kızgınım

hayvan tıcaretıne HAYIR ! dıyorum

Sevgi dolu bir dünya bu dedi ki...

onlarla uğraşan,vaktiyle ahlak divanı başkanlıklarını yapmış olan,ceza yağdırıp hiç bir kanuni yaptırım uygulanmaması sonucu çıldırmış olan biri var:)eski patronum...http://www.istanbulvet.com/

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

Sahibinden.com'a b.k atmak değildi niyetim; o platformu böylesi mide burucu bir konuya alet eden memleketim ahlak yoksunlarıydı hedefim aslında.

Not: yalnız... öküz.... veteriner... iğne.... tedirgin oldum nedense :S

Unknown dedi ki...

Çok teşekkürler bilgilendirmeler için. https://www.kurumama.com/yavru-kedi-mamasi buradan satın alabilirsiniz. https://petzzblog.com/ Pet Blogunuz. toptan kedi maması için tercih edebilirsiniz.