22 Nisan 2011 Cuma

Plaza Maymunları & Kurumsal Salaklar

Kıyafetle, masayla, oyla, buyla karakter değiştiren insanlara fena gıcık oluyor Öküz. 'Evde göbeğini kaşıyan, afedersiniz osura osura gezen adamın, takım elbiseyi giyince duruşunun / bakışının değişmesine' şahit olmayanınız yoktur eminim.. Kurumsal salak diyorum ben bunlara(aslında başka bir şey diyorum da; bu az biraz daha kibarı işte:P)...

Sıklıkla, ilaç reprezantlarında yahut pazarlamacılarda gözlemlerim.. Agresif araba kullanır(babalarının arabası malum!), camlar kapalı sigara içer, 30metrede bir küfür kafir kavga eder.. Sıranı kapar.. Kırmızıda geçer.... Ama şekil, 'jillllet gibi!' ... Öylesine kasılır, öylesine dik /havalı durur ki; sanırsın holding patronu pe.eveng(pardon!)..

Oturuşu, duruşu, saatine bakışı değişir o kıyafetle...
Sabah 8.. Ceket giyilir, sinek kaydı traş olunur, kravat bağlanır.. Hoooop Rahmi Koç'un küçük oğlu... Akşam olur, gömlek çıkar.... Hoooop osuran, geğiren, leş sigara kokulu eski keko...

Gülme öyle; kadınlar farklı sanki..

Döpiyesini giyen, ya şirret karakterini kusuyor sağına soluna; ya da karikatür iş kadını tipine fazla kaptırıp, 'asilzade biznıss vumın'cılık oynuyor kendi çapında..

Eve dönünce yine çekiliyor pijamalar göbek deliğine... Yine pamuklu donlar giyiliyor.. Yine osuruluyor ulu orta.. Yine yine... Taaa ki, sabah olup güzide karakterler (pardon "kıyafetler"!) yeniden giyilinceye dek..

Ha bir de 'plaza maymunları' var bak.. [-Ki çoğunun, kurumsallaşma bahanesi altında hiç bir artı değer üretmeden para kazandığına inanıyorum] Yalnızca şıkır şıkır giyinip, topuk seslerini yarıştırıyorlar kaldırımda... Şekilleriyle para kazanıyor, 'havalarıyla' fark yaratıyorlar..

Levent civarına her gidişimde tüylerim diken diken olur o sebeple... Şirket arabalarına kurulmuş, böğüren ucuz erkekler... Ticket'larıyla, ömrü hayatlarında gidemeyecekleri restorantlarda "satın alırım lan burayı!!" edasıyla yemek yiyen ezik kadınlar.. Robot gibi.. Her yerde... Klonlanmışlar sanki.. (efendi uslu klonlar alınmasın tabi üzerine.. sözüm, 'kıyafetle karakter değiştiren', 'kazandığı parayı hak etmeyen' ve 'had bilmeyenlere'..)

Hoffff... Ne olacak şu benim konsantrasyon bozukluğum / dikkat dağınıklığım... Uçtu gitti konu aklımdan... Daha saydıracaktım ne güzel :/

21 yorum:

Depresif Ayu dedi ki...

Tespitler bu kadar yerinde ve süper olabilir yani Öküzcüm. Öpüldünüz efenim :)*

Kıreyzi Görl dedi ki...

Biznız insanı olmak başka tabi.

Aslısın dedi ki...

Her saniyemi, anlattığın şu insanların içinden kurtulacağım güne dua ederek geçiriyorum.

Haa, ben çok mu matah bir şey miyim?
Hayır ama en azından hiç kurumsal olmadım ve olmayacağım!

öykü dedi ki...

Bıraz sert olmus:)

ama
yanlıs mı?


kesınlıkle dogru tespıtler
en azından yuzdeye vurursak evet cogunlukla boyle bı boyuttayız.

Adsız dedi ki...

Hislerime tercüman oldun kardeşim. Özünde farklı olup, çalıştıkları iş yeri ile kendini olduğundan fatklı gösteren o kadar çok kifayetsiz muhterisler dolu ki ortalarda. Öğrenim seviyeleri yüksek ama eğitim ve insani seviyeleri o kadar düşük insanlar var ki, giydikleri elbisenin, ayakkabının markası, kullandıkları telefonun, arabanın modeli, tek tip prototip insanlar midemi bulandırıyor.Duygudan ve insanlıktan yoksun, tamamen şeklen var olan androitler bunlar. Ağzına sağlık.

Serhat dedi ki...

harbi ya :D süpersin öküz :D bense takım elbiseyi üstüme geçirdiğimde kendimi şapşal gibi hissediyorum hatta daha bir çocuk gibi olduğumu düşünüyorum. onunla değil işe gitmek yolda yürüyemiyorum buda garip bir durum :D

ama güzel demişsin mağara adamının iş hayatı gibi olmuş. işte son derece modern evde aynı bilindik kro :D birde atıp tutmaları var tabii "hayatta bunu yapmam" diyip kendilerini burjuvadan saymaları gibi demi :D

karakedi dedi ki...

şu kadınlar topuklarının altına susturucu takmalılar, sanırsın ki ofiste atlılar koşturuyor dört nala! " takkuru tukkuru takkuru tukkuru..."
topluca gelince çok feci oluyorlar, ayyh!

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Ayu: Teşekkür ederim Ayu :) Yine yine yaz lütfen..

@Kıreyzi: Tam da dire straits - money for nothing'i dinlerken :P Hadi yazmıştan saymıyorum bunu :)

@Aslım: Sen matah bir şeysin.. Ve erk geç sıyrılacaksın o insanların içinden..

@Öyküüüüüü: Kapitalizmin klon askerleri :P
Her döpiyesli, kravatlı alınmasın tabi üzerine...

@Adsız: Vuuu... Teşekkür ederim efenim... Yine yine yazınız lütfen.. İsimli isimli yazınız :P

@Serhat: O sizin süperliğiniz efenim :)
Çünkü yapmacık değilsin; çünkü kendinle eğlenmeyi biliyorsun.. çünkü çünkü....

@Karakedi: Evet; 3'ü 5'i bir araya geldi mi netice ürkütücü olabilir.. O konuda haklısın... Ama solo gösterilerde, gaaayet sexi olabiliyor o ses :P (öküzüm biliyorsun)

marléne the third dedi ki...

tam da ben yazacaktım bununla ilgili bir post, süper olmuş! aynen anlattığın gibi, bu tür maymunlara ne kadar sövsek az ama aynı işyerlerinde onlar gibi olmadan,kıçımıza tekmeyi yemeden çalışabilmek için ne yapmalı o da ayrı bir sorun.
i hate you kurumsal firma :@

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Marlene: Teşekkür ederim Marlene :)
"Bazıları istese de onlar gibi olamaz" diye düşünüyorum..

Yine yine yaz lütfen..

Femme Fatale dedi ki...

bu insanlar bi de twitterda süper sosyal facebooktan event delisi olurlar ama asansörde selam vermekten acizdirler. insan olun önce insan evladım diyesim geliyor.

ha bi de o topuklulara nasıl acıyorum bir bilsen. oysa ki cok topuklu ayakkabı gece giyilir bi süre sonra da çıkarılır ya da cıkartılır:)

mefisto dedi ki...

yeter de artar bile saydırdığın :) hem, böylesi de iyi olmuş, cuk oturmuş..

sed dedi ki...

öküzüm ben de pazartesi bir ofiste işe başlıyorum. geçen bir iş görüşmesine gittim, ayıptır söylemesi klasik şıklıkta yaşıma göre kıyafetlerimle gittim ancak resmen kendimi onların arasında çocuk gibi hissettim.ezdiler beni bakışlarıyla.Halbuki oldukça da şık olmuştum. sanki o gün işe girsem bir haftada biz bunu yeriz der gibiydiler. ben ofisin biraz da can cana omuz omuza olanını seviyorum.Öyle herkesin birbirine tepeden baktığı ofisler beni kasar.inşallah bu gideceğim yer de öyle olmaz da mutlu mesut işbaşı yaparım. korkularımın dili oldun vallahi.sevgilerimle.

New York Muhtari dedi ki...

15 sene once Amerika'ya gezmeye geldigimde dev gokdelenlere bakip orada calisanlara oyle imrenmistim ki... simdi gokdelenin tepesinde bir ofisteyim senin soyledigin insanlari hergun goruyorum... olay sadece memleketimde degil.. isin komigi binadaki sirketlerde herkes master yapmis, ya da avukatlik egitimi almis (burada hukuk universite bittikten sonra okunuyor)adamlar disi seni yakar ici beni yakar seklinde, iki kelime etmekten aciz, ya da genel kultur sifir seklinde... gezme anlayislari Florida senede uc kere), Las Vegas (senede bir ya da iki kez) vs. Seninle konusurken ucuncu dunya ulkesi vatandasi olarak gorurler ama kendi sinirlari disinda olanlardan bihaberlerdir. Yarama tuz bastin be Okuz.

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@FemmemFatalem: "bu insanlar bi de twitterda süper sosyal facebooktan event delisi olurlar ama asansörde selam vermekten acizdirler"... Güzelmiş bu... Yazdım bir kenara ;)

@Mefisto: Tenk yuuuu "N"efisto :))

@Sed: O seninki başka bir şey olmuş ama sanki :S
Alışır, kaşarlanır, kaale almamaya yahut had bildirmeye başlarsın yakın vakitte.. (öküz sıklıkla "kaale almama/muhattap almama methodunu tercih eder)

@NewYorkMuhtarı: Yara varmış hakikaten :P
Teşekkür ederim Muhtarcan.. Yazmıştan saymıyorum bunu; yine yine paylaş fikirlerini lütfen..

New York Muhtari dedi ki...

ya hocam sende onu saymam bunu saymam.. surda icimizi dokmusuz.. sayende yazar olursam hic sasma...

FiRSTe dedi ki...

sadece 'Ye kürküm ye' demek istedim. Yeterde artar bile.
Ama hep senin bu saydırdığın bireyler haline gelelim die uğraş vermekte aileler. Öyle olunca başarı tanımlanıyor, akılsız insanların olduğu toplumlarda.
Yok yine tutamadım kendimi fazlasınıda söyledim işte

DERYA dedi ki...

Sabbahın köründe full makyaj ve fönlü saçlarla işe gelebilen hatunların gizemini çözemedim bitürlü. Ben şirket sınırlarına girdiğimde suratımda hala yastık izi oluyor...

Aybige-Kedi Defteri dedi ki...

O plaza maymunları sokakta da gururla nal gibi plaza kartları boyunlarında sallanarak dolanırlar. Her biri birer leydi burnu havada küçük hanfendü versiyonları da evlerine dönünce özlerine dönüp ponponlu terlik, pazen gecelik moduna geçerler.Güzel yazı.

Anne Günlüğü dedi ki...

Hımmm doğru tespitler; ancak bunlar da lazım demek istiyorum. Biraz bencilce olacak ama ben bazen tornacı çırağı gibi iş ayakkabıları ve baretimle idari binaya giriş yaptığımda uzaydan gelmişim gibi bakmaları hoşuma gidiyor. Ellerine zamkla yapıştırıldığını düşündüğüm çeşit çeşit kahve bardakları ve yürürken totoma kim bakıyor diye arkaya kaçamak bakışlarla yürürken "zorunluluk" hissiyle bana yol vermeleri hoşuma gidiyor.Onlar biz hebedeöbüdü yapmaya şuraya kahve içmeye gidiyoruz derken "hadi ya, ben de bir saat daha kalıp birkaç bin dolar daha kazandıracam " dediğimde suratlarında oluşan gıcık ifade hoş. Saçma biliyorum ama öyle:)

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

Peki möhendis hanım :)