17 Kasım 2010 Çarşamba

Soru 4: Bencil Yürekler

Aha bu soru da erkeklere gelsin.. Kadınlar her halükarda oldukları yerde patinaj yapacaktır bu soruda..

Bencil olmayan bir kadın tanıdınız mı siz hiç şu yaşa kadar? Cidden var mı "böhüüüü.. adisin! şirefsizsin! erkeq işte! hepsi bir bunların!" diye zikzik etmek dururken, yeterince tarafsız biçimde empati yapabilen; kendi hatalarıyla yüzleşebilecek cesarette olan; yahut  alışılagelen garı usullerine sarılmayıp/kolaya kaçmayıp, olanca samimiyetiyle "acaba işin bir boyutunda benim de hatam olmuş mudur?" diye kendini sorgulayabilecek yürekte bir kadın? Hakikaten var mıdır, "çuvaldızını" o arsız/o bencil savunma kalkanını delip kendine batırabilen bir kadın?

Ne demek istediğimi pek çoğu anlamayacak dahi.. Hiç şüphem yok bundan.. Acaba diyorum ama... Acaba çıkar mı istisnalar; yoksa toptan mı kesmek lazım ümidi?

20 yorum:

Bucera dedi ki...

Kes derim ben, yani ümidini kes. Kadın erkek diye ayırım yapmaya gerek yok, hatta tüm canlılar bile diyebiliriz, tüm canlılar bencil yaratılmıştır. Doğada var olmak yaşayabilmek üreyebilmek için. İnsanoğlu zekası duyguları ile daha karmaşık görünüyor olabilir ama temelde aynıyız işte.

nephe dedi ki...

bana kalırsa hepimiz batırıyoruz çuvaldızı kendimize de kimselere söylemiyoruz.

melitzu dedi ki...

o çuvaldızı önce kendine batırıyorsun. zaman geçiyor karşındakine batırmaya başlıyorsun. iyileşmek için artık başkasını suçlaman gerek.

Adsız dedi ki...

açıkça...
ben aslında hiç kadın tanımadım. dolayısıyle bu konuda kadınları mesnet alarak (mühendisim ya, hava atayım biraz) yorum yapamam. ama bolca bencil erkek tanıdım ben. fuhuş yapmakla hayat yaşamak arasındaki ince çizgiden habersiz; ve bir de üzerine tüm suçu karşısındakine atan.
o kadar ümit / yaşam / umut /heyecan dolu olan ben bile kaybediyorum zaman zaman ümidimi, kestiğim de oluyor çoğu zaman, yalnızsın oğlum coach diyorum; ama sonradan güneş yeniden doğmuş oluyor ya, işte herşey yeniden başlıyor.

Unknown dedi ki...

her insan (kadını erkeği yok bunun bence de) kendi mutluluğu için yaşıyor ve kendisine değil de karşısındakine çuvaldızı batırarak sorumluluğundan kaçmış oluyor..kolay yol..

bir de şu açısı var benim algıladığım,insan karşısındaki kendisine nasıl davranırsa öyle karşılık veriyor..belki otokontrol belki içsel bir savunma..sen kendini karşındakinin yerine koyabilmişsen ondan da aynı tavrı bekleyebilirsin özgürce..aksi halde ümidini kes bu işlerden derim öküzcüm:)

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Bucera: Elbette cinsiyeti yok bunun; benim canımı erkekler yakmadığı için yazmadım o kısmı.. Ama şayet varsa %51-%49 luk br fark; o farkın ben ısrarla erkekler lehine olduğunu düşünüyorum.. Kadın bencil duydularını, yalnızca "budur"unu resmileştirdiği yahut kanından canından olan kişilere karşı sakınıyor..

@Nephe: O söyleyemeyenlerin, kendi b.kları yüzünden başkalarını çiğneyenlerin ben taaaaaaa....... (afedersin)

@Melitzu: Ben ısrarla kendime çuvaldızlar batırmaya; aldığım neticeyi ise bir ömür savunmaya devam edeceğim..

@X-Coach: "Ama sonra güneş yeniden doğmuş oluyor ya.... " demişsin ya.... Güzel demişsin orayı ;)

@Sakazen: Kolay yol = Bencil yol.... İzininle "f.ck yu!" diyeceğim akla gelen tüm bencillere..

Unknown dedi ki...

benden izin çıktı yavrum istediğini söyleyebilirsin bütün bencillere:)

bucera'ya yaptığın yorumdaki gözlem tam da doğru nokta aslında..onu okuyunca yazında gerçekten neyi kastettiğini anlıyor insan....' Kadın bencil duydularını, yalnızca "budur"unu resmileştirdiği yahut kanından canından olan kişilere karşı sakınıyor..'

kadın öznelleştiriyor duygularını,sahiplendikleri için varını yoğunu ortaya koyuyor bu da dışarda kalanlara karşı tarafsızlığını köreltiyor çoğu zaman ya da içine aldıklarına o kadar çok veriyor ki kendisinden diğerlerine birşey kalmıyor da denebilir..dengelemesi,herkese eşit davranması imkansızlaşıyor..yani ya siyahsın kadın için ya beyaz ortası olmuyor..grileri yaşayabilen kadın sayısı az çok az...

MERY DAIMON dedi ki...

Üzülme yahu :) bencillerin aq. sana bişi olmasın! rahatladın mı?

zey0zey dedi ki...

kes ümidi =) ah bizde sizlerden ne ümitler kesmedik ki aaaaah ah

Akasya dedi ki...

çuvaldızı sürekli kendine batıran insan olmak iyi değil lan, delirdim sonunda

Adsız dedi ki...

Var oyle kadinlar. Bencil olmayan, direkt, durust, yurekli, ne istedigini bilen kocalariyla/ manitalariyla takiliyolar....

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Sakazen: İyi mi yapıyor peki sence? Ne kadar insancıl bir şey bu?(yalnızca kabul edilen 3-5 kişiye gösterilen insanlık, insanlık mıdır?)

@MeryDaimon: Kralsın :)

@Zey0zey: Hak edenden herbirşeyi kesmek lazım..

@Akasya: Karşındakine iğne batırmayı unutup, yanızca kendine saplarsan 2 avuç çuvaldızı; e, delirirsin tabi:)

@Adsız: Görmedim, duymadım, bilmiyorum.. Israrla aksini iddia etsem de; vardır bende de arıza..

Unknown dedi ki...

insacıl değil zaten öküzüm sadece bencil...ya da bir de şurdan bakmaya çalışalım, kimse doğduğunda bencil olmuyor,herkes eşit yaratılıyor ama yaşadıkları,görüp geçirdikleri,çevresi..vs..vs..şekillendiriyor karakteri..kadın bir deniyor anlayışlı, hassas, makbul kadın olmayı,iki deniyor,üç deniyor,her deneme hüsranla bitiyor..giriyor devreye insanlık dışı bencil otokontrol sistemi ve kendisini korumaya alıyor..güvenlik ağı gibi düşün, bu ağın dışındakilerin zarar vereceği düşüncesi sabitlenmiş kadında ona göre davranıyor..dışardan ne kadar bencil görünse de içerde yine kadın kırılıyor o ayrı,kırılan dökülen erkek sayısına oranla yine olan kadına oluyor genelde bütün hepsi birleşince en kolayı erkeği suçlayıp kendini rahatlatmak oluyor işte..tarafsızlık burda bitiveriyor...hele ki iletişim de kopuksa yandı gülüm keten helva..kadın kurup duruyor kafasında...komplike işler bunlar...
erkek düz mantık ne dediysem o altında birşey aramaya gerek yok derken kadın hep ince detaylarda boğulduğu için iyice karışıyor ortalık..e serde bir de erkeğe güvenmemek gereği var..konuş dur sabaha kadar öküzüm..kişiden kişiye çok değişen göreceli haller bunlar..her kadın bir değil tıpkı her erkek bir olmadığı gibi..

zihni örer dedi ki...

aşk ile bencillik ters orantılı,
kadın ile aşk doğru orantılı,

bilinenleri yerine koyduğunda problem çözülecektir.

alternatif durumlar ise,
tanışmaların ilk adımlarında kadın daha az,
erkek daha fazla bencil.
birlikteliklerin aşksız zamanlarında kesinlikle kadın daha çok bencil.

Adsız dedi ki...

Sevgili Okuz,

Engin Gectan hocanin Insan Olmak kitabini okumadiysan, okumani oneririm.

Talisman dedi ki...

"Çatışmalarla başa çıkmanın başka bir yolu da kendi güdülerimiz için başkalarını suçlamadır. Burada iki tür davranış söz konusudur. Birinde, birey beceriksizliğinin, yetersizliğinin, başarısızlığının nedenlerini başkalarında arar. Örneğin okulda başarısız olan çocuk, bu durumundan ana, babasını veya öğretmenini suçlar. Ya evde ona çalışma olanağı verilmediğini, ya da öğretmeninin onu sevmediğini ileri sürer. İkinci yansıtma biçiminde, kişi kendisinin olumsuz, çirkin, hatalı istek ve tutumlarını başkalarına yakıştırır."
Alıntıdır.

Melancoli@ dedi ki...

Çok haklısın. Kadınlar gerçekten benciller. Var mıdır? dersen. Evet vardır be öküzüm:)

3 defa karşıma çıkmasına rağmen 3 fırsatıda kaçırmış olup, böylece blog ahalisi önünde öküzlüğümü triple derecede katlamış olmaktayım...

Bilge dedi ki...

Bir kadının bencil olmaması için insan olabilmesi zorunludur. Erkekte de aynı şey geçerli diyenler olabilir. Ne yazık ki erkek aşık olunca bencilliği bırakır, kadın aşık da olsa hala bencildir. Bu kadına verilen doğurma yetisi ile ilgili.

Tabi bu durumda insan nedir diye bir tartışma çıkabilir. O başka bir konu der geçiştiririm.

v dedi ki...

Mevzu, basit şekliyle somutlaşmadan ağızdan, elden çıkacak her kelime sonsuz tekrarına devam edecektir. Kadınların ''ben''liğini (bilerek veya bilmeyerek) daha sahiplenip dışa daha fütursuz davrandıkları bir gerçek.

Adsız dedi ki...

Var tabi sanıyor musun yürekli olan sadece erkekler... var ulen tabi acaba nerde hata yaptım diye günlerce hatta aylarca kendini kımıran, düşünmekten aklı yüreği raş kesilen, vardı elbet bir zamanlar artık yüreği ölen...