9 Kasım 2010 Salı

Araba Kapısı Centilmenleri

Bu sabah Caddebostan Mado'nun önünde rastladığım "centilmen(f.ck u!)" erkek fotoğrafıyla dank etti kafama...

Çakma sarışın/çakma "ağır abi", enteresan bir çift... Restoran çıkışında arabalarına(Q5) yürüyen ikiliden "kot-ceket-kirli sakal"lı olanı, kıvrak bir hareketle sağ ön tarafa geçip kapıyı açtı meme sahibi/çakma sarışın gacı kişiye.. Gacı kişi de, benzer sahneyi sanki günde 40 defa yaşıyormuşçasına hiiiiç oralı dahi olmadan gerile gerile kuruldu içeriye.. Suratındaki '"açacaksın tabi ya..aam" iç seslik' surat ifadesini hayal gücüm mü uydurdu; yoksa hakikaten meymenetsizlerin önde gideni miydi karşılaştığım bu örnek; o kısımdan çok emin değilim bak....

Herneyse.. Mesele, şahit olduğum o "umursamaz tepki" değil zaten..

Pek düşündürdü bu olay beni.. Hiç bir kız arkadaşıma arabaya binerken kapı açmamışım şu yaşa kadar; o geldi aklıma.. Kapı açmayı, anneanne-babaanne-dede 3lüsü haricinde hemen hiç kimseye yapmamışım hatta.. Aklıma dahi gelmemiş; yakınından geçmemişim.... Gayet bilindik/alışılagelen bir sahne olmasına karşın, öylesine uzak/öylesine yabancı geldi ki bünyeye; gülüp geçsem mi, utansam mı bilemedim..



'Çalışmaz Öküz'ün kafası öyle... Bilmez şekilsel centilmeklik numaralarını, şekilsel romantizmi' vss diye zikzik edip, 'kendin yapmıyorsun/beceremiyorsun; bari yapana b.k atma' pozisyonuna düşmek istemem... Kaldı ki; karşına oturtup, "bir kadına neden arabanın kapısını açmak gerektiğini" 40 sene anlat Öküz'e ; anlamaz da zaten... Aptal aptal bakar en fazla suratına..


Bir iç sesim, "otururken sandalyeyi tutmak, sigarasını yakmak vs.... ne ucuz, ne saçma, ne yapay şeyler" diye saçmalarken; diğer iç sesim, "saçmalama olm; o kadar şekilsellikten kimseye zarar gelmez.. seviyorlar işte.. 2dk tut burnunu, yapıver" diyor... Durur mu 1.iç ses.. Yeniden söz alıp, "saçmalama! klodya şifır için dahi olsa şekilselleşemezsin(??)/yapaylaşamazsın sen! karakterine, bütün doğrularına aykırı!" diye zikzikliyor.. Sonrası kavga kıyamet... Anlaşamıyor bazen iç seslerim..

Cidden hoşlanır mı kadınlar böylesi buram buram "yapmacıklık" kokan hareketlerden?

Empati yapayım diyorum... Lakin, "yemişim kapısını... Ne gerek var öyle şeylere... Sen sev beni... En özelinde ve tek tut.. Hava karardı mı yatayım göğsüne.. Bırakma elimi... Uzaklaştırma gözlerini gözlerimden.. Tamamdır" dediğine göre iç ses; herhalde işin bu kısmını dahi tam beceremiyorum..

E peki, empati yapması dahi güç gelen bir mevzu ise bu bünyeye... koyvermek mi lazım; kasıp öğrenmek mi... onu da bilmiyorum....

Keşke gerek olmasa bu tip alengilli oyunlara... Beğendiğimiz kadının kafasına tokmağı indirip, saçından sürüye sürüye taşıyabilsek mağaramıza...

32 yorum:

lady dedi ki...

peki senaryoyu şöyle değiştirsek; adam kadının kapısını açsa, kadın adamın bu hareketine karşı arabaya oturmadan adamın dudağına içten bir gülümsemeyle bir öpücük kondursa mesela. o zaman centilmenlik kategorisine giren bazı şeyleri yapmadığın/yapmak istemediğin için ne düşünürdün?

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Lady: Hiç yapmam değil ki.. "O amaçla/bakışla yapmam" gibi birşey....Yeri gelir kapı da açar insan; kucakta da taşır...

Ve elbette samimi/kıymet bilir bir teşekkür/tepki, pek çok olmazı/olur yapar....

Entel Karınca dedi ki...

Bence Yapmacıklık değil de doğallığı tercih ediyorlar bayanlar..
Ben de çoğu zaman kapı açmamışımdır. Yeni fark ettim bak.

Sokak Kedisi dedi ki...

Sabah sabah yazdım, yazdımmm ancak bağlantıyla birlikte uçtu gitti, asabi oldum bak şimdi!!
Neyse, 2. posta şimdi :)

Canım benim sen meseleyi çözmüş, olayı halletmişsin işte, ne kasacaksın daha fazla.
Bahsettiğin bu tiplerin " İşin sonunda göreceği muameleyi hesaplar" hali beni de deli eder. İki ayak üstünde yürüyüp karşılığında ödül almaya alıştırılmış köpekciklere benzetirim onları. Okşa başını, ver bi lokma şeker, tamamdır... Kapını da açarlar, ayakkabını da giydirirler... Ancak kimin elinde şeker görseler onun kapısında köle olup yaltaklanır, sürünüp sürtünüp dururlar. İşin en zavallı kısmı da bu malesef. Değer mi yani şahsiyetsizliğin bu kadarına?
Gel sen bu güzelliğinle devam et. İçinden gelirse, hesapsızca, bir gün anneanne-babaanne-dede üçlüsü dışında birine de bir kapıyı açmak istersen de engelleme kendini. Aç gitsin!

Bu arada karikatüre de alkış Öküzüm :)) Sayende neden saçtan tutup sürüklerler onu da öğrenmiş oldum :)))

fuly dedi ki...

her yazını okuyunca olayın özeti olarak bir atasözü ve deyim geliyor aklıma şaka mı nedir anlamadım ki? Allah dağına göre kar verirmiş şimdi sen böyle düşünüyosun ya emin ol bigün sen bi kıza aşık olup kapısını açmak için 2. sesi dinlediğinde kız "delirdin mi be ben açarım gerek yok bu tür şeylere" diyecek. Ha olurda demezse dediğim gibi kapıma gelme tanımam:) Bi de bu versiyonun kızın çantasını taşıyanı var. Ben ona tilt olurum en çok.

MMO dedi ki...

Bir şeyi yapmak için kasıyorsan, o şey doğana aykırı demektir zaten. Kapı açma falan gibi hareketleri içselleştirmiş azınlık, 50'sinde bile kapıyı açar zaten eşine/sevgilisine. Ama genellikle ilişkinin suyu çıktıktan sonra böyle hareketlerin esamesi okunmuyor.Yani adam kadının gözünü boyamak için bunları yapmış oluyor. Kendini garip hissetmene gerek yok. Başkası olma, kendin ol, böyle çok daha güzelsin..

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@VişneÇürüğü: Bence doğallığı tercih eder gibi görünüp, yapmacığı seçiyor hanımlar ;)

@SokakKedim: Öküz (kalp) SokakKedisi...

:)

@YeşilKremalıMorKek: Kapısını açmamı bekleyen kadınla zaten kolay kolay işim olmaz be Yeşilkremalımorkek....

Tenk yu:)

@Ayazma: Vuu... Teşekkür ederim efenim:) Koltuklarımı kabarttınız:)

Adsız dedi ki...

Okuz diil otistiksin bence. Madem kapi acmak sana zul geliyor, o zaman surekli eve cagirilip da sofranin ucundan tutmayan misafirlere zikzik laf etme. Adi ustunde misafir: agirlamak icin davet etmissin, iki tabagi kaldirmak zor geliyorsa cagirma.

Bu isin gorgu kismi. Ama ayni gorgu, misafir gittigi evde is yapmayi gerektirmezken erkek arkadasina hafta uc bes aksam giden kiza da "kaldir totoyu hanim abla" dedirtir. Kilit sozcuk: "erkek arkadasinin evi". Yani, "kiz arkadas" statusunde biri.

Bir de centilmenlik dedigin yangin anindaki George Costanza olmamak. Adamin karsidan karsiya gecerken, agir bir sokak kapisini acarken, veya arabasina bindirirken seni gozetmesi hos bir sey. Gerekli mi, belki degil, ama hos bir sey. Karsiliginda da "tesekkur ederim" denmesi lazim, accanleynokuz tadinda bir bakis yerine.

Yine tekrarliyorum: kibar ve dusunceli olmak insanliktir, vazgecilmemelidir. Ay kibar olamam bu ozume aykiri demek ucuz bahanedir. (Dogamda yok diyorsan tras olma, yikanma, kok, ortalik yerde sal gazlari... Onlar da dogal)

En fazla takdir etmeyenle takilmazsin olur biter.

Gnshksvr dedi ki...

Peki centilmenlik vs alaveredalaverelerine girmeden,
sırf canın istedi diye yapsan,
o zaman ne olüyörü?

Bütün maksat karşındakinin gönlünü hoş tutup kendini tatmin etmek.
Canın neden istesin yoksa?

Bu noktada yapmacık değil de,
danışıklı desek daha güzel oluyörü.

Danışıklı veya değil,
kibarlık güzel şey azizim.

Bence senin rahatsızlığın çakma sarışın ve kirli sakal çiftinin kaskaslarından.

Yoksa kapı mevzuu değil.

Bana öyle geliyörü.

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Adsız: Cevap vermeyeceğim izninle.. Öküz'ün ne söylediğini anlamaya çok uzaksın çünkü...

*Özel bir dert/arıza varsa da; buraya değil, emailime yaz... Ayıp..

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Gnshksvr: "Karşındakinin gönlünü hoş tutmak"....

Özel olduğunu hissettirmesini bilen birinin, bu tip yapaylıklara ihtiyacı olmadığını/olmaması gerektiğini düşünüyorum.

Sadece buna değil; yapay olduğunu hissettiğim her şeye deli oluyorum ben.. Aşk, romantizm vs bu tip yapaylıklarla şekillenmemeli/yeşermemeli/taze kalmamalı.. Bazen sabah hazırlanan sucuklu yumurtadadır aşk, bazen allahın dağında kaybolmuş ıslanırken uzattığın ceketinde..

Şu yazıma göz at.. benzer şeyden bahsediyorum aslında... http://okuzunondegideni.blogspot.com/2009/11/yapmack-hareketler-bunlar.html

Teşekkür ederim değerli paylaşımın için.. Yine yine yaz lütfen..

Sokak Kedisi dedi ki...

Ben de seni seviyorum Öküzüm :))

Bak üstteki şu yorumunla gene feth ettin kalbimi; "Bazen sabah hazırlanan sucuklu yumurtadadır aşk, bazen allahın dağında kaybolmuş ıslanırken uzattığın ceketinde.."

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@SokakKedim: Hikaye o be SokakKedim... Yok öyle şeyler... Filmlerde oluyor..

Hayat o denli rasyonel ve düz mantık bir şey değil.. Olsa, ben yerdim ekmeğini; güven bana..

Efendi/uslu/yalansız/sade adama meme yok bu dünyada.. (daha doğrusu: meme var da, ekmek yok... ay aman; ekmek var ama... off karıştı....)

Wild life...
Fark yaratan, +1 eğlendiren, göz boyayan, illüzyon yapan, +bir şeyler yapan yiyor işte her ne halt ise onu..

Adsız dedi ki...

Eski kocam da bana açardı...
Bende binerdim.
Ama açacaksın tabi y.rr.k! modunda değil. şuh bir geyşanın sıradan hizmeti gibi.
güzel günlerdi.

Dallama Blogger dedi ki...

her g*te aynı parmak... oppss!
nabza göre şerbet vereceksin

Adsız dedi ki...

X-coach: erkek olsam eski kocan olabilirdim sanirsam :)

Kapi acilir yahu, ama oyle gir lan iceri bozma adamin asabini tadinda diil.

Kapi acilan da aynen samimiyetle gulumser, tesekkur eder, oyle accan tabii yrrgim havasina girmez.

Okuz: ozel bir derdim yok, ne olsun? Sadece tutarsiz gordugum hususlari belirttim.
Diyorsan ki ben burada sadece afferim Okuz kalbimin cokoprensisin yorumlari istiyorum, elestiriye tahammul yok, blog senin, eyvallah.

Yazindan anladigim su: ben bu tarz kibarliklari otomatikman bi tek anama-babama yaparim, avrada yapmak aklimdan gecmemisti, bence yapmaya da gerek yok, dogal diil, ask bu diil, filan diyorsun.

Bana da bu sacma geliyor.

Icten gelerek, otomatik yapilinca adi kibarlik, yoksa mecburiyet. Mecburiyet seksi bisiy diil.

Ayrica ben 'kucuk seylerin' insaniyim. Cunku kapi her beraber bir yere gidince acilir, kapanir ama allah askina haftaici evde hic kahvalti etmiyorum, haftasonu da cok nadir.... Ustune her aksam hava durumuna bakiyorum, yanima kazak-mont-semsiye ona gore aliyorum. Yani tamamen kendi penceremden bakinca sucuklu yumurtada veya hic yagmurda kalmadigimdan bana boyle kirk yilin basi yapilan hareketler deger katmiyor. Her gun guzel, ufak seyler daha degerli.

Bir de yazini okuyunca bu adam hic sevmemis, hic kimseyi cok kalbine sokmamis diye dusundum, cunku dedigin uzere anaya babaya yaptigin, avrada yapmadigin bir durum soz konusu.

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@X-Coach: Kocan?? Höhh:)

@Telekinesis: :/ Bilemoorum...

@Adsız: a) Bu benim kabahatim de olabilir; doru aksettirememişimdir kafamdakileri.. Senin de(acele etmişsindir hüküm vermek için.. yahut bencilsindir).. Lakin netice itibariyle, Öküz'ün aklından geçenler hususunda/ne dediği hakkında hiç bir fikrinin olmadığını düşünüyorum.. Senin yansıttığın gibi köşeli/sert zamazingolar aklımın ucundan dahi geçmedi yazarken.. b) romantizm ve aşk anlayışlarımız da ayrıca farkıymış o halde..

Sokak Kedisi dedi ki...

Öküzüm olmaz deme, oluyor, oldu, biliyorum valla :))

Düşünceli ve ince adamları severim ancak illaki olayı şova dökmek de gerekmez ki. Bazen en büyüleyici incelikler hiç göze batmadan konuluverir önünüze, şaşırtır sizi, mutlu eder. Ve ben böyle incelikleri seviyorum, kalanı çok da umrum değil :))

Adsız dedi ki...

Öküz,

Ben kendi penceremden baktığımda bu kibarlıkların önemli olduğunu düşünüyorum; ama zoraki yapıldığında değil. İçten ve otomatik yapıldığında.

Sen gerekli olmadığını düşünüyorsun. Bunun yerine yağmurda ıslandığımızda kıza ceketimi veririm, gözüne girerim diyorsun.

Ben de sana iyi şanslar diliyorum. Zaten yorumlara bakınca Türk kadınının Öküz'e taptığı belli oluyor :)

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@SokakKedim: Öküz sevmiyor şekilsel incelikleri.. Kim ne derse desin..

@Adsız: "Göze girmek" ne yahu? Anlatamıyorum aklımdan geçenleri.. "Göze girmek/havuç/ödül" için değil o sucuklu yumurta.. Gayet insani bir şey; ve yalnızca ama yalnızca 2snlik de olsa gülümsetebilmek/özel biri olduğunu hissettirebilmek için..

Safkan bir öküzün özene bezene yapıp yatağa getirdiği sucuklu yumurta, her alımlı/bol makyajlı/havaı meme sahibi kadına açılabilecek araba kapısından çok daha kıymetli benim gözümde...

. dedi ki...

Benim koca insanının arada eser aklına açar kapımı ben de şoka girerim,ne oldu neden açtın diye :))
herkes aşkını kendine göre yaşar,şekilden ve gözlerden uzak...

Sokak Kedisi dedi ki...

Bir erkek "erkeklerin ucuz numaralarından geliyor bana bu tip jestler, çok şekilci, çok sıradan ve genelde hanımları etkilemek amacından başka bir amacı olmayan davranışlar. Ben daha içten, daha samimi ve spontan gelişen; duygu barındıran, kişiye özel ve hissedildiği an şekle bürünen inceliklerden yanayım. Sırf ucunda birşey koparmak gayesiyle hiçbir kadına bu gösterişli, bana göre acınası hareketlerle yanaşmak aklımdan bile geçmez." diyor ve oturup bunu bloguna yazıyor.

Ve hanım yorumcular bu konuda genelde olumlu tepkiler veriyor. Ama kimse "Afferin lan Öküz, açma kimseye kapı falan! Açsınlar kendi kapılarını, bu kadar yüz vermeyeceksin, kas kendini kasabildiğin kadar!" da demiyor.

Sonuçta yazıyı yazan adam Öküz, yorumcu hanımlar da öküze tapan şuursuzlar oluyorlar.

Çok ironik...

Unknown dedi ki...

öküzüm o tarif ettiğin tipte kişilere yakışmamış bence o eda o tavırlar..herşey herkese yakışmaz zaten..kendisi gibi olmayınca yapmacık durur..yabancı kalır insan tavrıyla kendisi arasında..ben o sahneyi hani derler ya eski istanbul beyfendisi/hanımefendisi silüetlere yakıştırırım mesela..yaşı yetmişi geçmiş mesela ama işi bitmemiş centilmen amcalara:)) ya da frank sinatra'lı,gene kelly'li filmlere yakışır..bu kadar herşeyin ulu orta konuşulabildiği,ifadelerin zorlanmadın kullanılabildiği bir dönemde havada kalır o tavırlar..kısa ve öz yaşamaya alışmışız ya ondan sanırım:)) ama laf aramızda bana da biri yapsa abartma lütfen geç direksiyona da gidelim bir an evvel derim muhtemelen:))

dışarda herşeyler alenen yaşanıyor ya hani bari beni sevdiğini sadece ben bileyim ucuz numaralarla etrafa seviyormuş,özeniyormuş görüntüsü vermenin manası yok..

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@EbruliGünce: "herkes aşkını kendine göre yaşar,şekilden ve gözlerden uzak...".. Ne güzel demişsin... Yazmıştan aymıyorum ama bunu; yine yine yaz lütfen..

@SokakKedim: :) Üzerine birşey söylemeye gerek yok sanırım.. ;)

@Sakazen: Tenk yu stil direktörüm :)
"daha içten, daha samimi ve spontan gelişen; duygu barındıran, kişiye özel ve hissedildiği an şekle bürünen incelikler"...... Benzer düşünen insanların var olduğunu bilmek, keyifli...

Sonne dedi ki...

Yok artik kasip ögrenecek misin? :) Böle seyler samimiyetsiz ve yapmacik olanlari yani, piclik okulunda öretilir. Sana göre deil. :)
Sen de bir gün kapiyi acarsin, ardindan ama "yok yau ben miydim o? kiza kapiyi mi actim ben? actim lan?" diye üc bes dakika muhasebesini yaparsin. Iste o zaman o icten ve samimi olan.
Her zaman ki gibi anlatamadim ne demek istedigimi sanirim... :)

. dedi ki...

bahsettiğin gibi, "şekilciliğin" hüküm sürdüğü bi dünyada yaşıyoruz ve ilişkiler giderek yapaylaşıyor. ha sen şimdi hatuna kapıyı açtın açmadın a mı kaldı sevgi göstergen? bu mudur yani?

arkandayım.

. dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Sonne: Anlamaya gönülü olan gayet güzel anlar; merak etme Sonnecan ;)

Teşekkür ederim değerli yorumun için..

@Çariçe: Teşekkür ederim Çariçe:)
Fazla yakın durma ama arkamda, huylanırı pis Öküz :P

. dedi ki...

diycektim ağzımdan almışsın.

pis.


:D

hay sana ne dedi ki...

ya..aam yerine yaprağım diyoruz biz
hatta alıştım ağzımdan bile bu çıkıyor

yapmak adına yapmak ile, içten gelmesi pek farklı
severim erkeğin merdivende önden inmesini. ben çıkarken arkamdan gelmesini. Benim çoraplarını ütülerken aldığım zevki yapıyorsa yapsın ama, mecburiyet ya da şekilcilik olmasın.
Centilmenin hakkını veriyorsa her saniye yapsın

Havetime dedi ki...

MÖööööö diyor sen ne diyorsun🤣🤣

Havetime dedi ki...

Kızın çantasını taşımakmııı😬🤔🧐🙄😟😧😯😳😫😱🤮🤣🤣🤣