13 Temmuz 2010 Salı

To Be A Man [1]

Formspring.me'de kimliği saklı biri, "kadın olmanın daha ağır birşey olduğunu düşünüyor musun?" diye sormuş.. Müsadesi olursa buradan paylaşmak istiyorum cevabımı.. Fazla kaptırmışım; başlı başına bir blog yazısı olmuş çünkü cevap..

Aynı fikirde değilim sevgili anonymous.

Modern bir erkeksen, şartlar daha keyifli olabilir bak. Lakin mevzu bahis kişi Öküz misali ilkel/geri kafalı bir şeyse, hiç de öyle düşündüğünüz gibi kebap bir durum değil "erkek olmak".

Not: Erkek olmak, hayvan olmakla karıştırılır sıklıkla; yanılmayın..


Kadın olmaktan anladığımız nedir?
Anne ve ev hanımı olabilite.. Genel duruş itibariyle hanımefendi olmak.. Ev işlerini çekip çevirmek.. Eşini el üstünde tutmak.. Alttan almak.. Uysal olmak.. Fiziken kendini salmamak.. Ot olmamak.. Yeri geldiğinde geride durmayı bilmek vs..

Bu temel fonksiyonları bir kenara koyun..

Erkek olmaktan anladığımız nedir peki?
Şartlar her ne olursa olsun para kazanma/evi geçindirme zorunluluğu(-ki başlı başına ÇOK büyük bir stres kaynağıdır. Evin tek çalışanı olan ve işleri kötü giden orta yaşlı bir babanın, başı ellerinin arasındaki o çaresiz/efkarlı fotoğrafıyla hiç karşılaşmadıysanız; yahut damarlarınızdan kör-saldırgan feminist kanı akıyorsa, empati yapmanız güç olacaktır; bunu anlayabilirim. Lakin, keyif için yahut kendiniz için kazanmaktan bahsetmiyorum burada. Anlayın yahut anlamayın, "erkeğin evi geçindirme mecburiyeti" sizin para kazanmanızdan çok daha farklı birşeydir).. Tehditlere karşı "canını ortya koyma/koruma/kendini 'en son kurtarılacak' pozisyonuna sokma" görevi(-ki çokça sulandırılan bir mevzudur).. Baba olmak!.. Ziki dik tutmak/bel altı mevzularda becerikli olmak(sexin hayatımızın ne kadarlık bir bölümünü kapladığından söz etmeye gerek olduğunu sanmıyorum. Elinizde olmayan bir nedenle "beceremediğinizi / yetmediğinizi" düşünün.. Ciddi anlamda intihar, overdoze depresyon sebebidir bir erkek için.. İsmi lazım değil bir hanım tanıdığımdan işitmiştim; "erkek iktidarını ve parasını aynı anda kaybetmeyecek; yoksa kadınların maskarası olur" diye.. Biraz empati yapın lütfen.. ).. Günlük yaşamın ağır/pis/riskli işleri vs... diğer zımbırtıları yazmaya gerek duymuyorum; elimize yapışmaz sonuçta..

Şimdi ağzı kalabalık kör-saldırgan feministler zik zik edecektir, "karılarınızı dövüyorsunuz; biz de çalışıyoruz; ev işleri kolay mı sanıyorsun" vs diye..

Tek tek cevaplayayım:
- Dayak/şiddet mevzusunu muhattap dahi almak istemiyorum izninizle. "ilkel olmak"tan kasıtım asla bu değil.
- "Biz de çalışıyoruz"un cevabını yukarıda verdim. Anlamadıysanız, koy verin gitsin; ümitsiz vakasınız demektir..
- "Ev işleri kolay mı": Kolay diyen oldu mu?
- "Kadın yaparsa ırıspı, erkek yaparsa goçum benim": Yanılıyorunuz. Ömrü hayatınızı hayvanların arasında geçirmiş olmanız; "erkekler hayvandır" gibi bir genelleme yapabilmeniz içn yeterli olmamalı..

Doğru erkeklerin dünyasında, "eşini aldatan erkekler" de gayet güzel dışlanıyor/yadırganıyor/ayıplanıyor.. Kaldı ki, kadın ve erkeğin o olaya bakışı çok çok farklı; bunu defalarca yazdım blogda. Kadının cinsel anlamda aldatmasını, ancak, erkeğin "aşık olmak istiyorum"uyla kıyaslayabilirsiniz. Evet; aldatan kadın bence de "ırıspının önde gidenidir"; tıpkı 2. çocuğundan sonra "aşık olmak istiyorum" diyip evi terkeden bir adamın "o. çocuğu" olması gibi.

Kadın olmak memleketimde zor; çünkü hayvan çok.. Kendi çevremden biliyorum; "bu lafları nasıl hazmediyor" dediğim tonla pozisyona şahit oldum. Ama işte anlatmaya çalıştığım şey şu: bunun "erkek olmakla" alakası yok. Adı başka bunun: hayvanlık.. Kadının da, erkeğin de hayvanı kötü birşey; o konuda tartışmanın anlamı ne? Elbette hemfikiriz..

"Erkeğin ev içerisindeki otorite pozisyonunun bir adım yukarıda olması, hayvanlık yapması için yeterli bir bahane midir/o yetkiyi verir mi pipi sahibi er kişiye?" diye sorarsanız: Evet ucu açık bir mevzu; sulandırılmaya/kötü niyetle kullanıma çokça müsait.. Lakin yineliyorum: erkek olmakla hayvan olmak, asla bir değildir.

Öküz'de erkek. Hem de sandığınızın ötesinde; bir hayli ilkel/geri kafalı bir erkek.. Lakin kız arkadaşlarıma bırakın kötü/rencide edecek birşey söylemeyi, sesimi dahi yükseltmedim şu yaşa kadar.. (ne olur 'sen öküz değil, meleksin' mik miki yapmayın.. muadilim pek çok erkeğe kıyasla çok daha safkan/ari öküzüm hem de.. hayvan değilim sadece.. kavram karmaşasından başka birşey değil bu)

Hayvanlık, şımarıklık, bencillik.... Bunları tartışalım; hiç sorun yok o mevzularda.. Mesaiden gelen karısına gece 10'da dolma sardırırken kendi maç izleyen adama, "erkek işte!" demek yerine, "bencil pe.evenk!" demek daha doğru olmaz mı? Bunu anlatmaya çalışıyorum işte 2 saattir.. (Kaldı ki benzer negatif sıfatlar söz konusu olduğunda; kimsenin kimseden farklı olmaz diye düşünüyorum.. Hangi birimiz günahsız meleğiz, söylesenize?)

19 yorum:

Maya dedi ki...

ne diyeceğimi bilemedim ;DD

beebee-buzz dedi ki...

kantarın topuzu dengede durduğu, erkek evini geçindirecek ne olursa olsun koruyucu kollayıcı olacak beklentisinin mevcut olduğu şu hayatta erkeklerin de arada gebelik izni doğum izni ot bok izni gibi şeylere özendiğini aslında nedendir bilemediğim hatunların - bazen benim bile erkek olsaydım... diye hayıflanıp kafa patlattığı şu haller için söyleyebileceğim tek şey şu: hatun olmak çok güzel naz kapris yapabiliyorsun hele bi de kolunda altın bilezik dedikleri bir meleken var ise değmeyin keyfinize. taşı sıksam suyunu çıkarırım amma benim yerime suyunu çıkaracak bir erkek olsa fena mı olur, hem nasıl olsa toplumsal paylaşım böyle:))) işime de geliyor hani.
hem eşşoğlu eşşek gibi çalışıp kıçımdan akan terde boğuluyorken eve gelince hayatım ben öldüm yorgunluktan demek bir kadın için ne kadar kolay ve olağan ise erkek aynı şeyi yapınca ilgisizlik ve öküzlük(öküzüm seni hariç utayım istersen:))) oluyor. işte bunu seviyorum.
bir hatun kişi olarak diyorum ki hatun olmak da güzel er kişi olmak da kendine göre güzel... sanırım sorun bardağın neresini gördüğünüzde. ama ben ine de erkeklere üzülüyorum tabi sorumluluklarının(yaşasın toplumsal rol paylaşımı!) farkında ve bunlar için çalışan erkeklere. ve umuyorum yeterince ve gereğince ödüllendiriliyorlardır:)
atrıca adil olun, 15 dk da halledilen işler için ben ev işi yapıyorum ot bok diye kafa şeetmenin anlamı yok!
;)

beebee-buzz dedi ki...

bu arada yazdıklarım yanlış anlaşılmasın empati kuruyorum:) herşey topuzda bitiyor..
kıvırmadan yapılan söylenen paylaşılan herşey makul ve makbul..

emili dedi ki...

Teşekkür ederim,sorumu gayet güzel cevaplamışsın.Feministlikten yola çıkışmış bir soru değildi.Sadece senin gibi birinin bakış açısını merak ettim.Dediğin gibi bazı durumlarda cinsiyetin bir önemi yoktur.Yaptıklarımız bizi insanlığa yaklaştırır yada uzaklaştırır.

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Maya: ;)

@Beebee: Yaklaş alnından öpeyim.. Çuvaldızı kendine batıran, empati yapabilen, gerçekçi bir dişi örnek..

@Emili: Deşifre oldun, ha? :)

Öküz laf söyletmez adam olabilmiş hemcinslerine.. Alışılagelen "erkekler tü-kaka, kadınlar melek" bakışını asla kabul etmiyorum.

StummScream dedi ki...

Açıkçası yazının tamamını okumadım fakat girişten konunun başlığına göre şunu söylemezsem içimde kalır. Bir kadın'ı elde etmek için %90 erkek uğraşır. Kadın sadece karar verir. Bana göre ilerleyiş bu yöndedir. Genelleme yapıyorum evet çünkü geneli böyle aksini iddia edebilecek bir kadın varsa ya şimdi çıksın ortaya ya da ebediyete kadar sussun.

beebee-buzz dedi ki...

ok, öp alnımdan kardeş de... itirafın büyüğünü yapmak gerekirse bunları bilmek farkında olmak bir yana...dönemsel işime geldiğini söylemeliyim.
söyelenecek bir diğer şey, kavga dövüş dolu kuduz bir ilişki istemeyn her hatunun bilmesi gereken şey, dozunda kötek dozunda aşk gerek:))) bil ama belli etme. biliyor gibi davran ama asla itiraf etme!

beebee-buzz dedi ki...

bu arada öküzüm, size kara diyemezsek kendimizi nasıl aklayacağız? -en karamız bile kendince erkeklere göre çooooooooook açık gri. bizim de kusurumuza bakmayın artık. binlerce yıllık birikim. elmayı kim yedi? elmayı kim yedirdi:)))

"leb" demeden... dedi ki...

nerdeyse acıcam size... nerdeyse yazıkkk kıyamammm dicem...

Adsız dedi ki...

Evet bu Okuz cok ilkel bir okuz... Sabana tak, tarla sur o derece...

Dans bilmez, sevmez. Her sey dahil tatil sevmez, ama gidip de memnun kalmadigindan degil onyargilarin onu herseydahil18yasaltinialmiyoruz tatil koylerinden alikoymasindan... Nu fotograf ceker ve gosterir, ama ulu orta minciklasmaz... Vs vs.

Kesin karisini da dover bu :p

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Stumm: Tartışılır bu söylediğin. Düşündüğün gibi değil bence..

@Beebee: "size kara diyemezsek kendimizi nasıl aklayacağız?"..... Tespit güzel olmasına güzel de; ne diyeyim ki şimdi ben size?

@Leblebi: Varın siz bildiğiniz gibi yaşayın..

@Adsız: Kimilerinin "önyargı" deyip geçiştirdiği o şeye; kimileri "karakter farkı" diyor...

Ne zaman anlayacağız "iyinin-güzelin-eğlencelinin-keyiflinin" göreceli şeyler olduğunu? ;)

StummScream dedi ki...

Tartışalım öküz, aksini bana ciddi şekilde ispatla inanayım hadi bakalım =))

mail adresim stummscreamx@gmail.com eğer özel olarak yazmak istersen.

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

Yazdım ;)

Aslısın dedi ki...

Öküzüm, herkesin derdi kendine. Birbirimizden farklı olalım diye kadın ve erkek olarak doğmuşuz.

Bu durumda sen mi benden zor durumda, ben mi senden, sorusuna cevap veremiyorum.

Farklıyız, dertlerimiz farklı, ne kadın olmak ne de erkek olmak daha zor diyebiliyorum, içimden gelmiyor, aklıma da gelmiyor doğru cevap.

Pixie dedi ki...

Bu konuda Aslı'ya katılıyorum sanırım...

Hani karşılaştırma yapmak çok mantıklı gelmiyor. Zaten oldum olası "ben senin yerinde olsam" ile başlayan cümlelerin saçmalığına inanırım.

Her kadın ve her erkek için bile hayat farklı farklıyken kadın-erkek hayatlarını karşılaştırmak nafile çaba gibi...

Bakış açısı inanılmaz göreceli bu konu hakkında bence...

Efsa dedi ki...

İşte bu yüzden kadın olmaktan çok memnunum. Hayatımın hiçbir döneminde erkek olmayı istemedim. Güzel bir yazıydı. Bunun dışında baba olmak, yatakta kadını memnun etmek, eşin ve annen arasındaki dengeyi iyi tutturmak, hep ince düşünen taraf olmaya zorlanmak kısımlarını da ekleyebilirsin.

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Aslı & Pixie: Hıh işte... Aynen o dediğinizden... Ne 1 fazla, ne 1 eksik..

@Efsa: Gel seni de öpeyim alnından.. Yazmıştan saymıyorum bunu; yine yine paylaş fikirlerini lütfen.

Melancoli@ dedi ki...

Merhaba Öküz:)

Blogunu son birkaç saattir inanılmaz bir keyifle okuyorum. Okuduğum yazılarına itafen söylüyorum ki ellerin dert görmesin.

Yine okuduğum forumlara dayanarak söylüyorum ki sanırım senin gibi tıpatıp bende bir öküzüm:)Belki biraz daha genç hali:)

Çok geç bir yorum oluyor ama, şimdilik böyle olsun, bundan sonra takip edeceğim.

Yazıya yapılacak yoruma gelince:

Ben erkekle kadın arasındaki dengenin ekonomik düzeni sosyal hayatımıza uydurmak zorunda olduğundan bozulmuş olduğunu düşünüyorum.

Yani artık hem erkek hem kadın çalışıyor, ancak akşam olup eve dönüldüğünde, erkek yoruldum diye uzanıyor ama kadın yemek-temizlik gibi detaylarla uğraşmak zorunda kalıyor.

Eski kafalının biriyim ama "Sezarın hakkı Sezar'a" değil mi?

Hayat bize zor, kesinlikle ama kadınların işi de artık hiç kolay değil...

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

@Melancoli: Onur duydum efenim:) Yine yine beklerim.. Hürmetler.. Saygılar :)