21 Aralık 2009 Pazartesi

Lösemili Çocuklar

Hastanelerin onkoloji bölümlerine işi düşenler bilir; içeride sıklıkla hüzünlü / çaresiz / zehirli bir ortam söz konusudur.

O ortamdaki çaresizlikten/endişeli koşuşturmadan daha çok can acıtabilecek tek şeyin ise, yine aynı yerdeki çocuk hastaların gücü tükenmiş/ümitsiz bakışları olduğunu düşünüyorum.

Mezvu tam olarak bu değil aslında; ama "çocuk" dendi mi, hemen her konuda bir adım geri gitmeli bence. Dökülmüş saçlar.. maskeler.. bitkin/ümitsiz bakışlar.. tertemiz, bakmaya doyamayacağınız çocuk suratları.. fotoğraf o kadar keyifsiz ki, bahsettiğim manzarayı görüp de canı acımayana "insan" demem şahsen..

Neyse, yine çok dağıtacağım sanırım konuyu.. Hemen toparlayayım..
"Güzel bloggerın güzel okurları olur" genellemesinden hareketle, şu satırları okuyan herkesten İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümündeki lösemili çocukları ve okullarını ömrü hayatlarında bir kez dahi olsa ziyaret etmelerini rica ediyorum(evet; tedavileri çok uzun sürdüğü için, onlara özel bir okul[oda] var içeride).

Bir şeyler yapmak istediğiniz halde vaktiniz mi yok, yahut üşendiniz mi?.. Lösemili çocuklar derneğini kurcalayın..

Şu denizfeneri xxxxx'lerinin olayından sonra benzer gönüllü yardım hareketlerinden toptan soğumuş olsam da, lösev'in hiç bir falsosunu görmedim şimdilik..

Bahsetmek çok çirkin bu tip şeylerden, ama belki başka bir şeylere vesile olurum umuduyla paylaşmak istiyorum.

Öküz'ün hemen her sene acizane bağışta bulunduğu derneklerin başında lösev yer alır.(en az lösev kadar kıymetli işler yapan daha tonla dernek var elbette.. sakatlar derneği, omurilik felçlileri derneği, şehit yakınları derneği vs)

Biraz geç kaldım ama; örneğin hiç bir şey yapamasanız dahi, kurban bayramlarında ilgili parayı lösev'e yönlendirebilirsiniz. Gerçekten kesim yapıp, bağışçının evine makbuz ve noter onaylı kurban kesim tutanağı gönderen, rastladığım tek dernek.(bağış yapıp, hiç bir tepki alamamak keyifsiz bir şey.. en azından "aldık paranızı. merak etmeyin; en doğru şekilde kullanılacaktır.. teşekkür ederiz" falan denmeli)

Unutmayın.... Bağışlarınızı internet bankacılığını kullanarak da yapabileceğiniz gibi, söz konusu meblağı ödeyeceğiniz vergilerden düşmeniz de ayrıca mümkün..

Hangi dernek ne kadar dürüsttür, verilen paraların yüzde kaçı sizin umduğunuz şekilde değerlendirilir, bilemem.. Ama... Paylaşmazsam içimde kalacaktı; Lösev, yapılan bağışlara makbuz gönderdiğine şahit olduğum tek dernek(son gönderdiğimde yolladılar en azından - kurban kesiminden sonra evime "makbuz, noter onaylı kesim tutanağı ve teşekkür mektubu yollamışlar yahu; daha ne etsinler"..

Özet: lütfen ömrünüzde 1 kez dahi olsa, lösemili çocukları ziyaret edin. ve/veya bir şekilde(gülümseme armağan edin, oyuncak alın, konuşun vs) ve elinizden geldiğince yardımcı olun.. hiç hiç bir şey yapamasanız dahi, çevrenizde yapabileceğine inandıklarınızı bilinçlendirin. (yalnızca lösev için de değil; tüm dürüst çalışan gönüllü yardım hareketleri için).

Not: yorum silmek hiç adetim değildir aslında. ama olur ya yorumunuzu paylaşmak istersiniz, lütfen dernek ismi belirtmeyin.. zira hangi tarafta olursa olsun bir siyasi görüşün peşindeki yahut kıllandığım x herhangi bir derneğin adı geçerse, afiyetle sileceğim..

Yukarıda anlatmaya çalıştığım şey: sosyal yardım derneklerinin suyla çalışmadığı... hastaların, fakirlerin, evsizlerin, yaşlıların, açıkta kalmışların havayla beslenmediği... ve, "aaa iyiymiş.. aferim yardım edenlere" demenin ötesinde "elden geldiğince" bir şeyler yapmak gerektiğiydi.(en en kötü güler yüzünüzü yahut bir tas çorbanızı esirgemeyebilirsiniz mesela).

Anlyorum, 3-5 gerizekalı yüzünden "ohh. ben yemedim, sen ye" pozisyonuna düşürülmek iğrenç bir şey.. Ama.. samimiyetine inandığımız/işini doğru yapma potansiyelindeki organizasyonlar kurcalanabilir.. Yahut bağımsız çaba sarfedilebilir..

En en özet: Bencil yaşamayın.... Paylaşın.... Paylaşmayı erteleyip, kendinizi kandırmayın.... Duyarlı olun..

11 yorum:

Aslısın dedi ki...

Kralsın öküz, hem de güzel insansın.

Özgür dedi ki...

O kadar çok balon dernek var ki dediğin gibi, insanların güven duygusu sarsıldı.
Ama sarsılmamak gerekiyor, çünkü o çakma dernekler boş yere çıkmıyor, bir yerin balon olduğunu anlamak çok zor bir şey değil. Yani yıllardır hizmet veren dernekler var.
Bir dernek, yardım ettiği kişileri televizyon programlarına çıkarıp, aha bu fakirdi, kıçına don giyemiyordu biz giydirdik tarzında afişe ediyorsa, o derneğin içinde bir pislik ararım abicim. İsminin hiç önemi yok, bu şekilde saçmalayan, duygu sömürüsü yapan bir ton yer var.
İmkanı olanlar, az da olsa elinden geldiği kadar bir şeyler yapmalı bence.
Gerçekten de kralsın öküz. :D

NzN dedi ki...

Bir kere tebrik ederim.
Bloglarda görmeyi pek sevdiğim tarza yazılardan olmuş.
Ben de ara sıra yazıyorum bununla ilgili. "Yorum silerim haa" parmağından sonra isim vermeye korktum ve link veriyorum. Yılbaşında hediye almak isteyen olursa bir taşla iki kuş vurarak hem hediye işini halletmiş olur hem de yardım etmiş olur :)

Ben içlerinden (isim vermiyorum!)bir kaç tanesi ile direkt iletişim halindeyim ve güvenirim.

Herkese sevgilerrr

( http://dontworrybehappy-nzn.blogspot.com/2009/12/alternatif-ve-farkl-ylbas-hediyeleri.html)

NzN

Sokak Kedisi dedi ki...

Yüreğine sağlık Sevgili Öküz...

Geçtiğimiz yıllarda bir devlet hastanesinin Lösemili çocuklara ayrılmış bölümünü yenilemiştik yardımsever dostlarla bir araya gelip.

İhtiyaç listesi elimize ulaştığında şaşırmıştık, ne çok eksikleri varmış hayata tutunmaya çalışırlarken diye.

Küçücük birikimleri üstüste koyduğumuzda yarattığımız değişiklik çok mutlu etmişti bizleri.

Minicik bir gülüşe vesile olmak bile yetiyor insana...

caglar dedi ki...

Lösev başkanını gözaltına almışlar umarım aklanır...

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

umarım...

ama gerçekten suçluysa da, duvarlara duvarlara sürtmek lazım...

Nesobaby dedi ki...

İyilik yap denize at demişler ama gerçekten insanların iyilik duygularının sömürülmesi de sinir bozucu bir durum sonuçta çoğu insan maaşlı kazanıyor ve cüzzi miiktarlarla da olsa birçok insanın gönderdiği rakamlar dev gibi rakamlar olabiliyor. Bunların doğru yerlere gittiğini görmekte insanı sevindiriyor. Ben de mesela kendi çapımızda ( etraftaki kız arkadaşlar ile) örgü örelim atkı bere eldiven ne olursa toplaşalım benim doğuda kardeş seçtiğim öğrenci kardeşin sınıfına yılbaşı süprizi yapalım dedim. Sağolsun arkadaşlar da hemen destek verdi. Şu anda elimde bir sürü atkı bere eldiven oldu. Aslında herkes bişeyler yapmak istiyor ama sadece birinin fişeklemesini bekliyor ya da aklına getirmesini. Böyle şeylere vesile olmak güzel, insanı birçok maddi şeyden daha çok tatmin ediyor. Mesela bir sınıf seçip kendi arkadaşların ile 5-10 TL toplayıp sınıfın kırtasiye eksikliklerini de alıp gönderebilirsin. Bu yeni hediyeler öğrencileri daha da okula gitmeye motivie ediyormuş :) böyle bir konuya değindiğin için teşekkür ederim Ö. Bey . bu kadar duyarlılığın üzerine sana öküz diyemedim yani kusura bakma :))

Arzu Breda dedi ki...

Merhaba güzel insan,

Kendine o sıfatı yakıştıracak, o ismi kendine takabilecek kadar özgüvene sahip olduğun açıkça belli oluyor..
Bunun için ve bu yaptığın paylaşım için seni kutlarım arkadaşım..

Umarım bu kurban yolsuzluğunda lösev adına herhangi bir olumsuz durum ortaya çıkmaz.
Eğer çıkarsa gerçekten üzülürüm..
Ama, her kim yapmışsa, adalet önünde hesap vermeli..

Sevgilerimle..

irigitte fardot dedi ki...

Bravo öküz! Seni okuyan birçok kişiye ilham vererek domino etkisi yarattın. Çağrına kulak verip çevreme iletiyorum.

Öküzün Önde Gideni dedi ki...

Onur duydum..

Teşekkür ederim hepinize:)

Üsturupsuz Yazar dedi ki...

Birşeyler yapalım,lütfen!